TIMELESS NORWEGIAN CRAFT

Tanácsok a tűzifához

Hogyan tudja megállapítani, hogy a tüzelőfája megfelelően száraz-e ahhoz, hogy a legjobb hatásfokkal éghessen?

A száraz tűzifa

Amennyiben önmaga vágja ki a fát, ezt kora tavasszal tegye meg. Ezután vágja fel rövid darabokra, hasogassa fel, majd egész nyáron át összepakolva tárolja a szabadban. Ezalatt az időszak alatt a fa sokat veszít a nedvességtartalmából, ezért nagyon jól szellőző helyen tárolja.

Ahhoz, hogy leellenőrizze, hogy a tűzifája elég száraz-e, üssön össze két rönköt és hallgassa meg az “éneklő”, csengő hangját. Ha egy tűzifa rönköt beletesz szorosan egy nejlonzacskóba egy meleg szobában, és a zacskó belsejében nedvesség jelenik meg, akkor az a fa túl nedves. Valójában a legegyszerűbb módja annak megállapítására, hogy a fa száraz-e, az az észrevehető repedések megjelenése a farönkön. Az Ön kereskedője is le tudja ellenőrizni a fa szárazségét egy nedvesség mérővel, további információkért kérjük, forduljon a legközelebbi forgalmazóhoz.

Tippek a tűzifa tipusaihoz

Nyílt tüzeléshez a berkenye, bükk, tölgy, kőris, juhar, nyír fafajtákat tekintik a legjobb típusnak. De sokan inkább a fenyőféléket választják a pattogó hangjuk miatt, de az ilyen típusú fa égés közben jobban szikrázik, ami veszélyes lehet, tüzet okozhat.

Tippek tűzgyújtáshoz

Sokféle módja van a begyújtásnak, de mindig körültekintőnek kell lennie, hogy mit rak a tűztérbe. Soha ne használjon festett, vagy impregnált fát, illetve klórt tartalmazó műanyagokat, PVC-t. Mindezek nagyon mérgező gázokat tartalmaznak. Ne használjon tengeri uszadékfát. Ez sót tartalmaz, amiből az égés során klór szabadul fel. Ha pár évig az uszadékfát a szabadban tárolja, úgy a sótartalom távozik a fából.

A kinti hidegben tárolt fát legalább egy napig tárolja szobahőmérsékleten, mielőtt felhasználná. A gyújtóst kb. 4 cm átmérőjűre hasogassa fel. Ez megkönnyíti és gyorsítja a kéményhuzatot és a begyújtást.

Begyújtás előtt minden huzatszabályzót teljesen ki kell nyitni. Egyes készülékeknek csak egy, másoknak pedig két huzatszabályzójuk van. A begyújtás legkönnyebb módja a következő:

  • Helyezzen két hasábot a tűztér aljára, majd erre halmozzon vékony réteg begyújtóst szintenként egymásra merőlegesen fel majdnem egészen a kétszeres égetést biztosító fúvókákig, majd ennek a tetejére tegyen egy vagy két méretesebb hasábot.
  • Tegyen 2-3 begyujtóst legalulra, vagy az aprófa közé, majd gyujtsa meg.
  • Megfelelő huzat esetén az ajtót ilyenkor becsukhatja, és a tűz magától feléled. (Kevésbé jó huzat esetén a tűz teljes feléledéséig az ajtót hagyjuk résnyire nyitva)

Másik lehetőség a begyújtásra, hogy két hasábot teszünk a tűztér két oldalára. Tegyünk összegyűrt papírt közéjük, majd a kétoldali hasábra feltámasztva építsünk apróbb fából halmot. Ezután, ha szükségesnek ítéljük, tegyünk még papírt közé. A papír meggyújtása után figyelnie kell a tüzet, hogy az megfelelő levegő utánpótlást kapjon az első 10-15 percben, ez függ a huzattól, ezért ha szükségesnek látjuk, hagyjuk nyitva résnyire az ajtót.

Tegyünk a tűzre gyakran, de egyszerre csak kis mennyiségű, vékonyabb fát. Kerüljük a tűz begyújtás folyamata alatt történő lefolytását (parázslását), mert ez túlzott károsanyag kibocsájtást eredményez. A legjobb eredményt akkor érjük el, ha a tűz folyamatosan ég és a kéményen kiáramló füst szinte láthatatlan, ez idő alatt a kályha és kémény eléri az üzemhőmérsékletét.


Cikkek
Összes
Hírek
Használati tanácsok

CONSTRUMA 2023

Regisztráljon most a kedvezményes árú Construma belépőért, és tekintse meg a megújult installációnkat az A pavilon 308/A standján!

CONSTRUMA 2022

Regisztráljon most a kedvezményes árú Construma belépőért, és tekintse meg a megújult installációnkat az A pavilon 309/A standján!

CONSTRUMA 2019

Regisztráljon most a kedvezményes árú Construma belépőért, és tekintse meg a megújult installációnkat az A pavilon 312/C standján!

CONSTRUMA 2018

Regisztráljon most a kedvezményes árú Construma belépőért, és tekintse meg Skandináv Ökoház koncepciónkat az A pavilon 312/C standján!

JØTUL I620

A Jøtul új zászlóshajója a Jøtul I620 fatüzelésű kandallóbetét

CONSTRUMA 2017

Regisztráljon most az ingyenes Construma belépőért, és tekintse meg Skandináv Ökoház koncepciónkat az A pavilon 312/D standján!

FEHOVA AKCIÓ

A JOTUL kamion újra a FEHOVA-n!

SZEZONNYITÓ AKCIÓ

Szeptemberben minden termékünk árából 10% kedvezményt biztosítunk

Bajnok kandalló készül a Bajnoknak!

Jotul kandallója lesz Kammerer Zoltánnak

CONSTRUMA 2016

A Magyar-Norvég Kft. Skandináv Ökoház Koncepciója

FEHOVA 2016

Az idei év legjobb áraiért keresse Bemutatókamionunkat a FEHOVÁN!

Fűtéskorszerűsítés norvég módra...

Épületek felújításakor vagy új építésnél sokszor bonyolult és költséges megoldásokat keresnek és találnak az építettők. A fatüzelésre kevesen gondolnak, mely pedig az ősidőkből eredő egyszerűséggel, ma már rendkívül kényelmes használattal párosul, és semmi mással össze nem mérhető hangulattal árasztja el az otthonunkat.

Jotul F305 Design

A Jøtul F305-ös sorozat lett a 2015-ös év design díj nyertese

A JOTUL történelme

A Jøtul több, mint 160 éves múltra tekint vissza. Minden 1853-ban kezdődött, amikor...

2015 őszi modellek

Megérkezett a Jotul F105 fekete és fehér színben, valamint a fehér F100-as is.

Miért válasszon JOTUL terméket?

Olvassa el rövid ismertetőnket a JOTUL technológiájáról.

Jotul F100 - Egy remek választás

Tapasztalatok egy F100-as kályháról.

HIBAKERESÉS ÉS ELHÁRÍTÁS

Miért fontos az ideális teljesítményű kályha kiválasztása?

A KÉMÉNY ÉS A HUZAT

A kémény fő funkciója létrehozni a huzatot az égéshez és elszállítani a füstgázokat a szabadba.

MIÉRT ÖNTÖTTVAS

A mesterek választása - a tapasztalt kályhakészítők kedvelt alapanyaga.

Tanácsok a tűzifához

Hogyan tudja megállapítani, hogy a tüzelőfája megfelelően száraz-e ahhoz, hogy a legjobb hatásfokkal éghessen?

JOTUL CB rendszer

JOTUL "Clean Burn" - Kétszeres égetés, mely a Jotul termékek kiváló hatásfokát biztosítja

KANDALLÓ VÁSÁRLÁSA

Néhány gondolat mielőtt vásárolna.

10 ÉV GARANCIA

A leghosszabb garanciát a Jotul biztosítja.