TIMELESS NORWEGIAN CRAFT

Gyakori kérdések és válaszok

HOL VAN A LEGKÖZELEBBI MÁRKAKERESKEDÉS HOZZÁM?
A Kapcsolat oldalunkon lévő térképes keresőn megtalálhatja az Önhöz legközelebbi viszonteladónkat.
MILYEN HOSSZÚ GARANCIÁT VÁLLAL A GYÁRTÓ A JOTUL TERMÉKEKRE?
A kályhák és kandallóbetétek külső öntvény szerkezetére 10 év, a belső, tűzzel közvetlenül érintkező elemekre és az üvegre 1 év a jótállás.
MENNYIBE KERÜL, A KÁLYHA VAGY KANDALLÓ TELEPÍTÉSE?
A kályhák/kandallók telepítését elvégezheti Ön is, azonban javasoljuk, hogy ha kétségei támadnak afelől, hogy ezt maradéktalan biztonsággal meg tudja tenni, forduljon szakemberekhez. A rossz, hiányos telepítésből fakadó problémákért, esetleges balesetekért a gyártó és a forgalmazó nem vállal felelősséget. A kályhák/kandallók üzembe helyezése néhány órától 2-3 napig is tarthat, ezért konkrét árakról érdeklődjön viszonteladójánál.
A KÁLYHA ALKATRÉSZEK KÖZVETLENÜL BESZEREZHETŐEK A GYÁRTÓTÓL?
Nem, a JOTUL gyár nem folytat közvetlen értékesítést, a kályhák és alkatrészeik forgalmazását a viszonteladói hálózat bonyolítja.
MELYIK JOTUL KANDALLÓ/KÁLYHA VAN TELEPÍTVE NÁLAM?
Minden kályha/ kandalló hátoldalán található egy adatlap, melyből kiderül melyik modellről van szó. Azonban a kályha/kandalló belső elemeibe bele öntve is megtalálhatja a típusjelzést.
HOL TALÁLOM MEG A HASZNÁLATI UTASÍTÁST?
Szerelési és kezelési útmutatót megtalálja az adott modell "Műszaki dokumentáció" menüpontja alatt.
A KÁLYHA ROZSDÁS - MIT TEGYEK? (NEM ALKALMAZHATÓ ZOMÁNCOZOTT TERMÉKEK ESETÉN)
A rozsdásodó készülékek felületét dörzsölje meg drótkefével, vagy dörzs szövettel, zsírtalanítsa (nitro hígító), majd használjon az újrafestéshez JOTUL gyári spray-t! Figyelem, eltérő festék alkalmazása nem javasolt!
RÉGEBBI MODELLEK ÁTALAKÍTHATÓAK CB-RENDSZERŰVÉ?
Nem, ez nem lehetséges.
VAN-E LEHETŐSÉG ALKATRÉSZBESZERZÉSRE MÁR KIVONT, NEM GYÁRTOTT RÉGI MODELLEKHEZ?
JOTUL gyártó készleten tartja az alkatrészeket a modell kivonást követő 10 évig.
MILYEN TELJESÍTMÉNYŰ KÁLYHÁT/KANDALLÓT VÁLASSZAK?
2,5-3 m belmagasságú lakásoknál/ házaknál szigeteltségtől függően 40-100 W/ m2 teljesítmény szükséges. Tehát egy 100 m2 alapterületű ház fűtésére 4-10 kW teljesítményű kályhára/kandallóra van szükség. A szükséges teljesítményt befolyásolhatja a szoba mérete, melyben a készülék áll, kis térből nyíló nagyobb tereket nem, nagy térből nyíló kisebb szobákat képes a készülék kifűteni, egybe nyíló terek esetén.
MEKKORA VÉDŐTÁVOLSÁGOT KELL TARTANI A KÁLYHÁTÓL?
Minden típushoz tartozik egy leírás, melyben megtalálja az adott típusra vonatkozó távolságokat. Amennyiben nem tudja értelmezni, vagy nem találja az adatokat, legkésőbb a készülék használatba vétele előtt kérjen segítséget viszonteladójától!
HOL VAN SZERVIZPONT?
Érdeklődjön a magyarországi forgalmazónál.
ÉRDEMES KÜLSŐ LEVEGŐRE KÖTNI A KÁLYHÁKAT?
A külső levegő betápláláskor a készülék közvetlenül, egy erre a célra kialakított légcsatornán keresztül kap az égéshez levegőt. Ez a megoldás azonban egyes kisebb, vagy régebbi modelleknél nem kivitelezhető. A külső levegő bevezetést azonban nem elsősorban a kályha határozza meg, hanem a lakótér szigetelése, légutánpótlása, nyílászárók minősége stb., ezért készülék választás előtt érdeklődjön építészénél, gépésztervezőjénél vagy konzultáljon viszonteladójával.
MIVEL TISZTÍTSAM A KÁLYHA ÜVEGÉT?
A készülék üvege az „air wash” levegőbevezetésnek köszönhetően alapvetően ön tisztul, azonban elképzelhető bizonyos esetekben, hogy ez nem működik. Ennek oka legtöbbször a nedves fa használata, korai teljes lefojtás, vagy túl kicsi kéményhuzat, olykor a nekidőlő fahasáb. Ha elkormozódott az üveg, tisztítás nélkül, huzamosabb ideig maximális teljesítménnyel használva a készüléket, a korom leég. Kézzel is eltávolíthatja a kormosodást erre a célra forgalmazott koromoldó/zsíroldó spray használatával, minden esetben tiszta nedves ronggyal távolítsa el a vegyszer maradékot az üvegről. Nedves hamu használata nem javasolt, mivel a tűzifa hamuja homokszemcséket tartalmazhat, ami megkarcolhatja az üveget.
MILYEN KÉMÉNNYEL HASZNÁLHATÓAK?
A Jotul fatüzelésű készülékeit szilárd tüzelésre alkalmas kéményekre(füstelvezető berendezésre) kell csatlakoztatni. A kémény méreteit (magasság, keresztmetszet) épületgépészeti tervezés során határozzák meg. Kémény tervezés során figyelembe kell venni a leendő készülék füstelvezetési keresztmetszetét és teljesítményét, ezzel kapcsolatban kérjen tanácsot viszonteladójától.
MILYEN FÁVAL ÉRDEMES HASZNÁLNI A KÁLYHÁKAT?
A Jotul készülékek bármely fafajtával működtethetőek, azonban kerülje a magas csersavtartalmú fák használatát, mert ezek az öntvény betétek gyorsabb elhasználódását okozzák. A tűzifa kiválasztásakor ügyeljen a fa nedvességtartalmára, a legjobb ha 12% alatt van. Puhafa használatakor a tüzelőanyag gyorsabban elég, hosszú égetés száraz keményfával érhető el.